Logitronik 01

Elektronickou stavebnici Logitronik 02 jsem tu již představoval a nyní se opožděně vracím k Logitroniku 01. Žádný rafinovaný úmysl ani úchylku v tom nehledejte, o stavebnicích prostě píši v pořadí, jak je získám do sbírky. Jelikož je provedení jedničky stejné a abych se příliš neopakoval, doporučuji nejdříve přečíst článek o dvojce.

Stavebnice Logitronik 01

Tento konkrétní kus byl vyroben v roce 1990 a prodáván za 145 Kčs. Výrobcem byla firma Jesan Jeseník. Stavebnice byla určena pro děti od 8 do 16 let.

Stavebnice Logitronik 01

Stavebnice Logitronik 01 byla brána jako základní a její součástková základna je ještě skromnější než u dvojky.  Kromě rezistorů a kondenzátorů obsahuje 1 diodu, 2 LED diody, 3 spínače a jediný logický integrovaný obvod 7400. K napájení slouží 4 tužkové baterie.

Stavebnice Logitronik 01

Přiložený návod začíná předmluvou s futuristickým názvem „Počítačový věk“. Následuje seznámení se stavebnicí, funkcí jednotlivých součástek a poté je popsáno 25 zapojení. Začíná se polehoučku:

Stavebnice Logitronik 01

V dalších zapojeních jsou vysvětleny logické funkce a klopné obvody. Posledním zapojením je „Elektronická hra“. Návod si můžete stáhnout zde.

Stavebnice Logitronik 01

Více obrázků stavebnice najdete na mém Pinterestu.

Pokud vás lákají elektronické stavebnice, můžete se podívat na typy aktuálně u nás běžně dostupné.

Leave a Reply