Stavebnice CNC frézek

V poslední době jsem dostal několik dotazů ke stavebnici CNC frézky Shapeoko 2. Tento model se již neprodává, ale jsou tu hned dva nástupci.

Shapeoko 3 je přímo od autora původní Shapeoko, Edwarda Forda, který ji nyní vyrábí v rámci společnosti Carbide 3D.

Stavebnice CNC frézky Shapeoko 3

Stavebnice se nabízí oproti Shapeoko 2 pouze v jediné verzi – kompletní, kdy jsou součástí balení veškeré mechanické i elektronické díly a potřebné nástroje plus CAD/CAM software. Zbývá jen dokoupit frézku. V balení je úchyt pro frézku Dewalt DW611 (POZOR – tato frézka je na 120V). Cena stavebnice je 999 dolarů.

Rozměry pro frézování jsou větší než u původní Shapeoko 2 – 425 mm x 425 mm x 75 mm. Opracovávat lze dřevo, různé plasty a hliník.

O náročnosti sestavení stavebnice si můžete udělat představu z tohoto návodu a videa.

Druhá stavebnice je od firmy Inventables, která odkoupila projekt původní stavebnice Shapeoko 2.

Stavebnice CNC frézky X-Carve

Jejich nový model se nazývá X-Carve a lze jej koupit v několika variantách a ty navíc konfigurovat (velikost pracovní plochy, kvalita a výkon komponentů, jen určité díly) podle svých požadavků:

  • Upgrade z Shapeoko 2 – pouze nejnutnější díly (cena od 200 dolarů),
  • Basic – kompletní stavebnice včetně nářadí (cena od 935 dolarů),
  • Fully loaded – kompletní stavebnice s větší pracovní plochou, kvalitnějšími a výkonnějšími komponenty a dalším příslušenstvím (cena 1400 dolarů).

Pracovní plocha může být 300 x 300 x 65 mm nebo 800 x 800 x 65 mm. Součástí kompletní stavebnice je i zde frézka Dewalt DW611 (POZOR – tato frézka je na 120V), ale můžete použít i vlastní a koupit si jen vhodný úchyt.

Ke stavebnicím je i v tomto případě k dispozici zdarma software, zde Easel. Můžete se podívat na spoustu projektů, které byly v tomto programu vytvořeny.

O náročnosti sestavení si můžete udělat představu z velmi podrobného návodu, který obsahuje i řadu videí.

Štítky:, ,

Leave a Reply