Stavebnice CNC frézky

Když jsem včera viděl novou knihu CNC – Programování obráběcích strojů, napadlo mne, zda neexistuje i nějaká stavebnice CNC zařízení.

Návodů na stavbu různých amatérských CNC strojů je poměrně dost, ale většina předpokládá slušně vybavenou dílnu a velkou dávku šikovnosti. Naštěstí ale existuje jednodušší řešení – stavebnice. Původně vytvořil projekt CNC frézky Shapeoko Edward Ford v roce 2011 a setkal se s velkým úspěchem. Práva odkoupila společnost Inventables a ta nyní nabízí vylepšenou verzi pod označením Shapeoko 2.

CNC frézka Shapeoko 2

Stavebnici lze koupit ve třech variantách:

  • Mechanical Kit – obsahuje pouze mechanickou kostru, kterou je nutné doplnit dalšími mechanickými prvky a elektronikou. Určena je pro zkušené techniky, kteří si chtějí stroj přizpůsobit svým požadavkům. Cena 300 dolarů.
  • Full Kit – kompletní stavebnice včetně potřebných nástrojů. Verze pro napětí 230 V stojí 695 (aktuálně 595) dolarů.
  • The Works – obsahuje výše uvedenou kompletní stavebnici + další pomůcky a příslušenství. Cena pro verzi na 230 V je 1061 (aktuálně 961) dolarů.

Rozměry pro frézování jsou 298 mm x 301 mm x 54 mm, ale díky otevřené konstrukci lze v některých případech pracovat i s rozměrnějšími materiály. Opracovávat lze dřevo, různé plasty a neželezné kovy jako je hliník, měď nebo mosaz. Přesnost stroje je kolem desetiny milimetru.

Srdcem řídící elektroniky je Arduino Duemilanove s Grbl firmware a Grbl shield. Pohon je řešen čtyřmi krokovými motory. Dva motory v ose Y umožňují pracovat s tvrdšími materiály.

Pro práci s frézkou Shapeoko 2 můžete využít různý software, ale výrobce nabízí zdarma webovou aplikaci Easel, která v sobě zahrnuje CAD, CAM i řídící program.

O náročnosti sestavení stavebnice si můžete udělat představu z tohoto návodu. Není určena pro děti a to hlavně z bezpečnostních důvodů.

Doplnění: Tato stavebnice se již neprodává, ale existují její nástupci.

Štítky:,

Leave a Reply