LittleBits – elektronická stavebnice jinak

LittleBits je řada elektronických stavebnicových produktů a modulů, která se v mnoha ohledech odlišuje od všech, které jste dosud poznali.

Filozofie

Umožnit každému využívat elektroniku pro vlastní projekty. Ať jste umělec, který se v elektronice vůbec nevyzná, mladý začínající kutil nebo zkušený profesionál, který chce rychleji sestavit složitý prototyp.

LittleBits je open-source hardware podobně jako například Fritzing. Každý tak má volný přístup k dokumentaci a může si moduly případně upravovat či vyvíjet vlastní. LittleBits kolem sebe sdružuje komunitu uživatelů, kteří zveřejňují své projekty a vzájemně komunikují. Kromě toho mohou navrhovat do výroby vlastní moduly nebo hlasovat pro navržené a podílet se tak na dalším směřování littleBits.

Za vším hledej ženu

Ayah Bdeir

Zakladatelkou a ředitelkou společnosti je inženýrka a umělkyně Ayah Bdeir, Libanonka narozená v Kanadě a žijící aktuálně ve Spojených Státech.

Princip

Každý modul littleBits plní určitou funkci (např. světelný senzor, oscilátor, zdroj napájení, bezdrátový vysílač, mikropočítač Arduino,…). Konstrukčně je tvořen destičkou s plošnými spoji, osazenou vhodnými obvody. Po stranách modulů jsou magnety a plastové výstupky, které zaručují jejich správné vzájemné propojení.

Nic nepájíte, nepoužíváte propojovací vodiče, neprogramujete (pokud nechcete), pouze moduly skládáte podobně jako Lego.


Když už jsem u toho Lega – pomocí adaptérové destičky (bílá uprostřed) lze propojit littleBits s Legem.

adaptér littleBits - Lego

Tím se otvírají další zajímavé možnosti pro vaše konstrukce.

Moduly jsou podle typu rozděleny do skupin a odlišeny barevně:

  • modré – zdrojové (vždy jej použijete),
  • růžové – vstupní (senzory, tlačítka,…),
  • zelené – výstupní (LED dioda, displej, motor, ventilátor,…),
  • oranžové – rozšiřující a propojovací (hradla, mikropočítač, vysílače,…).

Na videu výše jsme viděli regulaci jasu sloupce LED diod pomocí růžového modulu s tahovým potenciometrem (modul SLIDE DIMMER). Jak vidíte, obvody modulů jsou mnohdy složitější než na první pohled vypadají nebo očekáváme.

Na internet

Modul, o kterém se musím zvláště zmínit, je CLOUDBIT. Představen byl teprve nedávno a můžete s ním realizovat „Internet věcí„. To znamená připojit vaše projekty k internetu – něco vzdáleně ovládat nebo přenášet informace. Pomocí služby IFTTT máte možnost komunikovat s řadou služeb jako je např. Facebook, Android zařízení, YouTube, Gmail apod. Celkem jde nyní o cca 140 služeb. Tím se otvírají téměř neomezené možnosti.

Škola hrou

Tvůrci littleBits cílí také na školy, kterým nabízí zvýhodněné velké sety, nákupy se slevou a podporu výuky. Jako příklad výuky s pomocí littleBits je uvedeno vysvětlení logických funkcí.

Ceny stavebnic jsou od 99 dolarů. Pro nákup zboží z USA můžete použít službu Shipito.

Leave a Reply