Fritzing – vyrábějte elektroniku

Fritzing je open-source hardware (obdoba svobodného software) iniciativa, jejímž cílem je zpřístupnit každému návrh a výrobu elektronických zařízení. K dispozici je software, komunitní web a služby umožňující zájemcům učit se elektroniku, dokumentovat své projekty, sdílet je s ostatními, navrhovat a (nechat si) vyrábět profesionální desky s plošnými spoji.

Základní kameny, na kterých Fritzing staví, jsou vývojové prostředí a programovací jazyk Processing, mikrokontroléry Arduino a kontaktní pole (breadboard).

Pro představu se podívejte níže na video:

Začněte stažením software. K dispozici jsou verze pro Windows, Mac OS i Linux a to i v češtině a slovenštině.

Fritzing software

Nemáte-li zatím žádné Arduino a další součástky pro první pokusy, můžete si na webu Fritzing objednat například balíček Creator Kit, který obsahuje Arduino Uno, USB kabel, kontaktní pole, drátové propojky, LED displeje, motůrky a spoustu dalších součástek. Zvolit si můžete variantu s anglickou nebo německou příručkou pro začátečníky. Tento kit (stavebnice) je vhodný i pro děti od 12 let.

sada Creator Kit

Pokud máte již odzkoušený prototyp zařízení na kontaktním poli a přejete si osadit součástky na desku s plošnými spoji, můžete si výrobu desky objednat přímo na webu Fritzing. Desky vyrábí v Německu a posílají je do celého světa. Ceny včetně slev a poštovného najdete zde.

Nakonec se můžete se svým projektem pochlubit ostatním nebo naopak v přehledu zhruba tisícovky projektů hledat inspiraci. Třeba právě váš projekt změní svět…nebo obývací pokoj 🙂 .

Leave a Reply