Kupujeme tiskárnu

Před samotným nákupem tiskárny si udělejte přesnou představu o jejím budoucím využití. Konkrétní požadavky na tiskárnu ulehčí její výběr a eliminují stav, kdy byste až po nákupu věšeli hlavu nad tím, že jste si koupili zařízení, které využijete jen zčásti.

Požadavky na tiskárnu

Je důležité brát v potaz, zda budete tisknout párkrát za měsíc černobílé dokumenty, nebo zda chcete po každé dovolené tisknout fotografie do vašeho rodinného alba. Velký rozdíl je také v tom, zda vybíráte tiskárnu pro domácí využití (předpokládá se menší objem tisku) nebo zda hledáte tiskárnu pro kancelářské využití (a budete tedy tisknout mnoho stránek denně). Dalším důležitým bodem je volba technologie, respektive volba inkoustové nebo laserové tiskárny, každá má totiž něco do sebe. Na závěr v takové krátké sumarizaci můžete zvážit, jestli kromě tisku budete chtít i skenovat nebo dokonce kopírovat, pak ke svému výběru navíc musíte zařadit i multifunkční tiskárny.

Výběr tiskárny

Výběr tiskárny není záležitost na pár minut a neměl by se podcenit. Když dobře vyberete, odměna v podobě vhodně investovaných peněz, plně využitých možnostech tiskárny a hlavně spokojenost s takovýmto pomocníkem se vám brzy vrátí.

Jakmile se rozhodnete, o který typ se budete zajímat (laserová nebo inkoustová tiskárna, barevný nebo černobílý tisk), můžete se zaměřit na danou kategorii a porovnávat mezi sebou jednotlivé výrobce a modely. Nedívejte se pouze na pořizovací cenu, ale dopředu si zjistěte, jaké jsou zhruba provozní náklady konkrétního modelu (je dobré prozkoumat cenovou hladinu, v jakých se pohybují nové náplně do tiskárny, a také je dobré vyčíst z informací od výrobce, kolik stran na tu kterou náplň vytisknete). K tiskárnám se většinou dávají pouze tzv. startovací náplně, na které toho vytisknete méně, než je tomu u těch plnohodnotných. Pokud tedy hned z počátku chystáte nějaký velký objem tisku, nákup náhradní náplně rovnou spolu s tiskárnou je na pováženou.

canon-pixma

V případě barevných cartridgí je dobré vědět, že u některých tiskáren lze dokupovat odděleně jednotlivé barvy cartridge (např. Canon Pixma), zatímco jiné mají jednu společnou barevnou kazetu se všemi barvami pro barevný tisk.

Ušetřete na provozu tiskárny

Průběžné náklady na provoz tiskárny jsou velmi důležitým prvkem, na který se při výběru tiskárny často zapomíná. Obecně platí jednoduchá úměra, že skrze větší zásobník na barvu vytisknete více stránek.

Pokud chcete na tisku více ušetřit, je možné namísto originální náplně přímo od výrobce zvolit levnější alternativu v podobě kompatibilní náplně do tiskárny, nebo si nechat barvy doplnit.

Tiskárny vyberete nejlevněji na Heurece.

Štítky:

Leave a Reply