Stavebnice pro hudebníky a experimentátory

Werkstatt-01 Moogfest 2014 od americké společnosti Moog Music je analogový syntezátor postavený na stejných principech jako klasické moogy. Jeho první verze byla vytvořena pro workshopy na MoogFestu 2014 a šlo o stavebnici v pravém slova smyslu – součástky bylo nutné na desku plošného spoje připájet.

Moog Fest 2014Jelikož stavebnice vzbudila velký zájem, ale hudebníci příliš nestáli o pájení, nabídla firma stavebnici ve verzi, kdy je deska plošného spoje již osazena. Zbývá tedy jen jednoduché mechanické sestavení hotových dílů.

Werkstatt-01 Moogfest 2014 Kit

Takže žádné pájení ani hodiny práce, ale výsledek hudebník ocení. Ostatně, poslechněte si příklad, co můžete s tímto moogem dělat:

Přestože samotné sestavení stavebnice je primitivní, nerezignovala firma se svým cílením na techničtěji zaměřené zájemce a deska plošných spojů nabízí možnosti pro experimentování. Jde o vyznačené body (test points) na desce plošných spojů (DPS) na důležitých místech,  místa pro možná propojení (jumpers) a malý prostor na DPS, vytvořený jako experimentální s 16 x 6 body (Experimenter’s Breadboard Pads). Samozřejmě je k dispozici schéma zapojení.

Pro stavebnici byl spuštěn web, kde jsou učební lekce, vysvětlující technické principy zapojení a najdete tu i projekty, jak moog modifikovat připojením dalších součástek.

Experimenty se stavebnicí

 

Stavba syntezátorů bývala v sedmdesátých a osmdesátých letech velmi populární a šéf společnosti věří, že tato stavebnice může znovu podnítit zájem o tuto oblast elektroniky.

Stavebnice se prodává cca za 330 dolarů. Pro nákup zboží z USA můžete použít službu Shipito.

Štítky:,

Leave a Reply