Digitalizace záznamů

Současnost je digitální

Pokud máte doma gramofonové desky, magnetofonové kazety, videokazety, filmové negativy či diapozitivy a přejete si je uchovat do budoucna v maximální kvalitě, najdete v tomto článku potřebné informace. Konečně si pak třeba po letech zase pustíte oblíbená elpíčka z mládí.

Audio

Při digitalizaci zvukových nahrávek se musíme rozhodnout na čem budeme zdigitalizované nahrávky uchovávat a zda je budeme nějakým způsobem upravovat. Také vycházíme z toho, zda máme k dispozici zařízení pro přehrávání původních záznamů a pro záznam v digitální formě. Pokud mám např. gramofon, DVD rekordér a nechci nahrávky nijak upravovat, mohu zařízení propojit a vypálit tak elpíčko na DVD. Pak zde není co řešit. Naprosto jiná situace nastane např. pokud gramofon nemám, mám velké množství desek, rád bych záznamy na počítači upravoval (vyčistil od praskání, zkrátil mezery mezi skladbami, upravil úrovně apod.) a pak archivoval na externím USB disku.

Gramofonové desky

gramofon Jestliže mám klasický gramofon s linkovým výstupem, neměl by být problém propojit jej s počítačem. Většina jich linkový vstup má. Není-li na počítači linkový vstup, je nutné koupit interní či externí zvukovou kartu s analogovým linkovým vstupem. V případě, že gramofon nemá vestavěný předzesilovač, je nutné použít zesilovač se vstupem pro gramofon nebo koupit zvukovou kartu do počítače, která má takový vstup.

Máte-li gramofon k počítači vhodným kabelem připojen, můžete spustit nahrávání pomocí software. Základní program pro nahrávání zvuku je součástí Windows, ale můžete použít i jiný software s řadou užitečných funkcí.

USB gramofonNemáte-li gramofon nebo dáváte přednost pohodlnému řešení, můžete zakoupit USB gramofon. Ten připojíte k počítači přes USB rozhraní. Ke gramofonu je obvykle dodáván i software. Záznam skladeb je prováděn nejčastěji do formátu MP3 a ukládají se do počítače nebo také přímo na externí disk, MP3 přehrávač, flash disk nebo paměťovou kartu. Existují i gramofony, které vůbec nepotřebují počítač.

Kazety

Nemáte-li kazetový magnetofon s linkovým výstupem, můžete zakoupit kazetový magnetofon s USB portem. K magnetofonu je obvykle dodáván i software. Skladby se zaznamenávají do počítače nejčastěji ve formátu MP3.

Video

Nejběžnější způsob, jak digitalizovat video záznamy z různých zařízení (analogová kamera, videomagnetofon), je záznam do počítače a poté archivace na DVD nebo externí disk.

AV kartaPokud počítač nemá potřebné video a audio vstupy, je nutno koupit vhodné zařízení. Audio vstupy vyřešíme zvukovou kartou. Analogový video vstup obsahují také některé TV karty. Nebo můžeme koupit speciální kartu, která obsahuje audio i video vstupy. K ní bývá přiložen software umožňující kromě záznamu i střih. Kvalitní amatérské střihové programy se často nabízí včetně karty.

Pokud byste měli k dispozici nějakou donedávna prodávanou digitální kameru s analogovými vstupy, můžete ji použít jako převodník z analogu na digitál.

Existují i zařízení, která umožňují digitalizaci videozáznamů bez použití počítače na různá externí zařízení, nejčastěji pevný disk nebo flash disk.

Software

AudacityK nahrávání a úpravám digitalizovaných zvukových záznamů existuje množství programů. Mezi nejoblíbenější a zdarma patří Audacity. Na jeho domovské stránce v angličtině najdete podrobnosti. Program je natolik rozšířený, že na internetu k němu najdete řešení snad každého problému.

Pro střih videa na Windows Vista lze použít součást systému program Movie Maker. Součástí Windows 7 je program Windows Live Movie MakerAle pozor – oba programy neumožňují nahrání analogového videa do počítače. K tomu můžeme využít zdarma například program VirtualDub.

Pozn.: Nahrávání videa do počítače se označuje výrazy nabírání, zachytávání, grabování, anglicky capture.

Film

skenerK digitalizaci dokumentů a fotografií se používají skenery. Nejrozšířenější jsou tzv. stolní plošné skenery. Obvykle se vyrábějí pro předlohy do formátu A4. Často je v příslušenství i adaptér pro skenování filmových negativů a diapozitivů. Existují i speciální filmové skenery, ale jejich cena je předurčuje pro profesionální provoz.

Štítky:,

Leave a Reply