Retro počítače od Briel computers

Dnešní domácí počítače jsou super výkonné, jejich možnosti zdaleka nevyužíváme naplno, ve všemožných nastaveních a zákoutích operačních systémů se často ztrácíme a co se týče vzhledu samotných počítačů – škoda mluvit – podobají se až na výjimky, jako vejce vejci.



Možná i proto řadu lidí fascinuje průkopnické období v oboru počítačů v sedmdesátých a začátku osmdesátých let. Já jsem se s prvními počítači seznamoval v roce 1980, kdy v časopise Amatérské Radio (čísla 2 až 8) vycházel seriál od Ing. Jaroslava Budínského, který seznamoval čtenáře s tehdejším stavem rozvoje domácích (osobních) počítačů ve světě. Dodnes tento článek považuji za základní domácí zdroj informací v této oblasti. Z dnes již kultovních počítačů zde byly popisovány např. Altair 8800 s páčkovými přepínači, Apple II, jednodeskové KIM-1 a SYM-1 nebo výukový mikropočítač Heat (Heathkit) ET-3400. Na aukcích dosahují některé počítače z tohoto období velmi vysokých částek, navíc najít fungující kousek je stále obtížnější.

Altair 8800

Touha mít funkční počítač tehdejší konstrukce, který si navíc tenkrát nemohl dovolit koupit, vedla v roce 2003 Vince Briela k založení společnosti Briel computers. Jejich prvním výrobkem byla replika počítače Apple I, který nazvali příhodně Replica 1. Sám spoluzakladatel Apple, Steve Wozniak, povolil použití kódu paměti ROM původního Apple I a posvětil tak výrobu.

Replica 1

V současné době vyrábějí kromě Replica 1 a příslušenství k němu ještě Altair 8800micro podle Altair 8800 a Micro-KIM podle KIM-1.

micro-KIMPočítače lze koupit již sestavené a odzkoušené v cenách cca 150 až 300 dolarů nebo pokud se nebojíte pájení, tak jako stavebnici zhruba o 50 dolarů levněji.

Pro nákup zboží z USA můžete použít službu Shipito.

Štítky:, ,

Leave a Reply