Kam se hrabe barevná hudba

Když jsem chodil do školy, tak snad každý, kdo se zajímal o elektroniku, stavěl nějaké rádio, zesilovač a barevnou hudbu. Jo, to byly časy, když jste si na nelegální burze koupili za týdenní výdělek z brigády desku Black Sabbath, doma pak vosolili vlastnoručně vyrobený zesik, rozblikali barevnou hudbu a jako bonus od ní dostali pecku 220 V, protože v šeru místnosti jste si sáhli na nezakrytou objímku žárovky.

Tímto nostalgickým úvodem se chci dostat k tomu, že barevná hudba byla sice hezká věc, ale proti dnešním světelným efektům typu ekvalizér by neměla šanci. Běžná barevná hudba fungovala tak, že různě barevné žárovky blikaly podle intenzity signálu, přičemž každá barva (žárovka) pokrývala určité frekvenční pásmo (obvykle 3 až 4). Naopak současné „barevné hudby“ nabízí mnohem zajímavější efekty a frekvenčních pásem je tolik, že vytváří efekt ekvalizéru.

stavebnice LED ekvalizéru

Všiml jsem si levné a jednoduché stavebnice, která je vhodná i pro začátečníky. Napájení je 5 V, z USB, takže je i naprosto bezpečná.

Na desku plošného spoje o rozměrech 8 x 20 cm připájíte 255 LED diod, miniUSB konektor, mikrokontrolér, rezistor a dva kondenzátory. Vzhledem k tomu, že součástky jsou drobné, je vhodné použít páječku s hrotem a ne pistolovou. Deska se součástkami bude z obou stran chráněna plexisklem. Z návodu jsou dobře patrné veškeré kroky montáže.

K ovládání slouží jedno tlačítko, kterým lze nastavit 5 různých efektů a 4 stupně citlivosti na vstupní signál.

Kablíky pro připojení napájení a zdroje signálu jsou součástí balení.

Štítky:,

Leave a Reply