Kupujeme televizi

Jakou velikost obrazovky?

Velikost úhlopříčky TV se udává v centimetrech nebo palcích (např. 42″) a 1″ se rovná 2,54 cm.

Doporučená vzdálenost diváka od TV je zhruba trojnásobek úhlopříčky obrazovky. Je-li vzdálenost větší, vidíte méně detailů a namáháte si oči. Jste-li příliš blízko, vidíte nedokonalost obrazu, ať již způsobenou rozlišením televizoru či televizního vysílání. Změřte si tedy vzdálenost odkud se na TV budete dívat a vydělte ji třemi. Vyjde vám vhodná velikost úhlopříčky obrazovky.

Jakou technologii televizoru ?

Klasickým CRT (obrazovkovým) a projekčním TV již odzvonilo a nejspíše se blíží i konec plazmových televizí. Kvalitní plazmové TV mají vynikající obraz, ale LCD technologie již prakticky dosáhla stejné kvality při nižších výrobních nákladech a o něco menší (dnes ne tak výrazně) provozní spotřebě el. energie.

Vedle plazmových a LCD TV se na trhu nabízejí televizory označené LED. Nepleťte si je ale s moderní a drahou technologií OLED. V případě LED TV jde vlastně o LCD televizory u nichž je jen podsvícení řešeno kvalitnější a úspornější LED technologií. V začátcích prodeje těchto modelů se nové označení hodilo jako tahák na peníze, ale dnes jde již o standard.

OLED TV lze stále považovat za novinku přestože se začaly prodávat již v roce 2007. Šlo ale jen o tisíce kusů. Ceny se pořád ještě pohybují ve statisících korun. Narozdíl od LCD TV, resp. LED TV, je zde displej tvořen na principu LED diod a nepotřebuje tedy žádné posvícení. Důsledkem je nižší spotřeba, tenká konstrukce, vyšší kontrast, vyvážený jas a rychlá odezva.

Rozlišení HD Ready, Full HD

Rozlišení udává kolik řádků nebo obrazových bodů je schopna obrazovka zobrazit. Jako HD Ready se označuje rozlišení s nejméně 720 řádky. Je li televizor tzv. Full HD, má rozlišení 1920 x 1200 bodů a u větších TV jde již o standard.

50 Hz, 100 Hz nebo dokonce 400 Hz?

Jednoznačně lze doporučit televizory s frekvencí 100 až 200 Hz, neboť narozdíl od frekvence 50 Hz obraz pak nebliká, působí klidným dojmem a neunavuje tolik oči. Vyšší udávané frekvence snímků (resp. půlsnímků) jsou už jen marketingovým tahem a připláceli byste si zbytečně. Oko již změnu nemůže postřehnout.

3D obraz ?

U dražších, tedy lépe vybavených televizí je 3D funkce již standardem. Existují dvě základní 3D technologie – tzv. aktivní a pasivní. V případě aktivní technologie je obraz i ve 3D v plném rozlišení, ale musíte používat dražší brýle s vestavěnou elektronikou. U pasivní technologie vystačíte s levnými brýlemi, ale za cenu polovičního rozlišení obrazu.

Za kvalitnější je obvykle považována aktivní technologie, ale vnímání 3D efektu i volba technologie je značně subjektivní. Někteří lidé 3D efekt vůbec nevnímají, někoho sledování pořadu ve 3D velmi unavuje, pro jiného je to příjemný zážitek. V žádném případě však nečekejte efekt jako ve 3D kině. Pokud se rozhodnete pro 3D technologii, vyzkoušejte si nejdříve funkci u konkrétní televize v prodejně.

Při výběru TV vás  budou zajímat i další parametry a funkce:

Statický kontrast

Vyjadřuje jak věrně zobrazí TV bílou a černou barvu. Čím menší je kontrast, tím spíše vypadají bílá i černá jako světle a tmavě šedivé. Výrobci bohužel uvádějí často místo statického kontrastu tzv. dynamický kontrast, který toho příliš nenapoví. Běžný statický kontrast je 2000:1. Přitom dynamický kontrast může být např. 500 000:1.

Jas

Vyjadřuje nakolik TV svítí. Běžný jas je 500 cd/m2.

Doba odezvy

Je li doba odezvy dlouhá, zůstávají na obrazovce za rychle se pohybujícím předmětem na čas patrné šmouhy. To může být nepříjemné např. při hraní her na televizoru či sledování akčních filmů nebo sportu. Běžná doba je kolem 2 ms.

Spotřeba

Spotřebu je vždy nutné posuzovat u stejně velkých televizí. U LED a LCD modelů je obvykle o něco nižší než u plazmových TV. Podobně jako u ledniček a jiných velkých spotřebičů, začínají se i u televizorů uvádět energetické třídy.

Nezapomínejte na spotřebu v pohotovostním (stand-by) režimu. Po vypnutí TV dálkovým ovladačem má televizor stále určitou spotřebu a rozdíly mezi modely bývají podstatné. Běžně 0,1 až 5 W.

Teletext (TXT)

I v době internetu se hodí pohotové textové informace, například program televizních stanic, informace o počasí či přehled zpráv. Čím více stránek teletextu dokáže paměť televizoru pojmout, tím rychleji v nich můžete listovat. Dnes jsou běžně na trhu TV s pamětí na 1000 stran.

DVB-T tuner

jde o standardní přijímač pozemního digitálního vysílání, které nahradilo staré analogové. Kdo má ještě starou televizi bez DVB-T tuneru, musel si k ní pořídit externí Set-top box pro příjem digitálního signálu.

Některé televizory obsahují i DVB-T2 tuner. Jde o předpokládaného nástupce DVB-T, ale není jasné, kdy a zda vůbec na tento standard dojde.

DVB-C tuner

Jde o přijímač digitálního vysílání v kabelových sítích. Některé televizory obsahují i tuner DVB-C2, což je standard druhé generace, který by měl časem nahradit původní DVB-C.

DVB-S, DVB-S2

Jde o přijímače první a druhé generace standardu digitálního satelitního vysílání. Oba se používají.

CI slot

Slouží pro vložení dekodéru kódovaného signálu. Některé TV používají novější CI+ slot.

PIP (obraz v obraze)

Funkce známá již z analogových televizorů. Při sledování pořadu si umístíte obvykle do rohu TV jiný program, kde např. nechcete promeškat začátek. Pro využití této funkce musí mít TV dva přijímače nebo použijete jako druhý přijímač např. DVD rekordér apod.

EPG

S touto funkcí jste se nejspíše seznámili již u set-top boxů. Jde o elektronického programového průvodce – tedy program televizních stanic s dalšími funkcemi jako je zapnutí či přepnutí programu nebo nahrávání na připojené zařízení.

Konektory

HDMI – plochý konektor pro přenos digitálního signálu. U dnešních televizí je standardem pro většinu připojovaných zařízení (AV receiver, DVD/HDD rekordér, nové herní konzole, atd.). Zvažte, kolik jich potřebujete.

SCART – plochý konektor k jednoduchému a kvalitnímu propojení různých zařízení(video, DVD, staré herní konzole, atd.). Donedávna standard.

CINCH (RCA) – tři kolíky – žlutý na video, červený a bílý na zvuk. Pokud občas připojujete digitální fotoaparát či kameru, oceníte, jsou li tyto konektory vpředu nebo na boku televizoru.

S-VIDEO – kulatý konektor, umožňuje připojit např. videokameru. Dnes již méně častý.

Výstup na sluchátka

VGA D-SUB – slouží k připojení počítače.

LAN – pro připojení k domácí počítačové síti (k modemu, routeru či rozvodu)

USB – můžete připojit flash disk či externí pevný disk (raději s externím napájením) a přehrávat z nich na TV. Některé televizory umí na disky přes USB také nahrávat. Naopak u některých TV je USB konektor určen jen pro servisní účely a nemůžete jej tedy na nic použít. Vše najdete jistě v popisu či návodu k dané televizi.

Čtečka paměťových karet

Umožní Vám například prohlédnout fotky či video z dovolené.

U konektorů si všimněte jejich umístění – zda nebudete mít například problém něco připojit poté, co televizi připevníte na zeď.

DLNA

Jde o funkci, která zajišťuje snadnou komunikaci v bezdrátové domácí síti mezi audiovizuálními systémy (např. TV), počítači a mobilními zařízeními. Například z notebooku v pracovně si pustíte film, který sledujete na televizi v obývacím pokoji.

Některé televize mají Wi-Fi rozhraní vestavěné, ale jiné vyžadují připojit k TV externí Wi-Fi adaptér (obvykle nebývá v příslušenství TV a musíte si jej dokoupit). Takové modely TV se označují Wi-Fi ready.

Smart TV

Tento výraz má registrován Samsung, ale používá se již obecně pro televizory s doplňkovými funkcemi, které činí z pasivního zařízení interaktivní nástroj. Předpokladem pro využívání těchto funkcí je připojení k internetu. Pak můžete používat na TV internetový prohlížeč, pouštět si pořady z archivů různých stanic či služeb, telefonovat přes Skype, připojit se na Facebook, apod. K dalším funkcím chytrých televizí patří například ovládání hlasem či gesty rukou.

TV Set

Některé služby jsou placené nebo nejsou v České republice dostupné. Je-li to možné, připojte TV k internetu kabelem.

Nejvýhodněji si vyberete televizi na Heurece.

Štítky:

Leave a Reply