Vladimír Vít – legenda TV techniky

Každý, kdo se zajímá o televizní technologie, jistě zná toto jméno.

  1. října 1921 se narodil Vladimír Vít, konstruktér televizí, autor patentů a zlepšovacích návrhů a především mnoha publikací. Jako vzpomínku na něho (zemřel 3. října 2004) uvedu pár střípků z jeho života.

Po studiu na ČVUT v Praze nastoupil v roce 1950 do pražské Kovotechny, kde ve vývojovém oddělení řešil úkoly jako mikrovlnný ohřev potravin, ale nemohl zapomenout na výstavu MEVRO z roku 1948, na níž viděl poprvé televizní přenos a práce v této oblasti jej od té doby lákala.

Jako syn „vesnického boháče“ nesměl pracovat v důležitých výzkumných ústavech ani na vysokých školách. Mohl však do výroby, a proto když viděl inzerát „Pomozte výrobě prvních československých televizorů“, neváhal nastoupit 3. ledna 1953 do Tesly Strašnice.

Přestože měl navrhovat měřicí přístroje pro pásovou výrobu televizorů, souhrou náhod byl brzy zařazen do vývoje televize, kde se seznamoval s prvním československým televizorem označovaným pouze 4001A. Vývoj tohoto televizoru probíhal původně ve Výzkumném ústavu sdělovací techniky v Praze, ale pro výrobu a další vývoj byla určena právě Tesla Strašnice.

televizor Tesla 4001A

Později Ing. Vít na začátky v Tesle mimo jiné vzpomínal: „Mnoho zkušeností z oprav a nastavování televizorů jsme všichni (obzvláště já teoretik, který chtěl všechno řešit výpočtem) neměli. Tak nám také i jeden televizor začal od vysokonapěťové části hořet. V nezařízeném páse nebyl v blízkosti hasicí přístroj, tak Pepík Krampera jednoduše uhasil ohnisko požáru půllitrem piva, který měl na stole pro občerstvení.“

Brzy bylo zřejmé, že televizor 4001A je zastaralý a tak se Ing. Vít podílel na vývoji mnohem modernějšího televizoru Akvarel, kde řešil řádkový koncový stupeň. Dalším televizorem, na kterém pracoval, byl cenově dostupný Mánes.

Za tento „lidový“ televizor získali vývojoví pracovníci státní vyznamenání a byly jim přednostně přiděleny byty, což Ing. Vít nevyužil, protože kdyby měl trvalý pobyt v Praze, do rodinného domu v Lázních Toušeň, kde žil s rodiči, by mu tehdy přidělili nájemníka.

televizor Tesla 4102U Mánes

Díky úspěchu televizoru Mánes se vývojovým pracovníkům otevřelo více možností studia zahraniční literatury i zahraničních služebních cest. Na jednu cestu do NDR Ing. Vít vzpomínal: „Obrazovka s úhlopříčkou 53 cm byla moje veliká láska. V roce 1956 jsem při pobytu v Berlíně pronikl tajně do západního sektoru a tuto obrazovku jsem si tam koupil za marky uspořené z diet při měsíčním pobytu. Vezl jsem ji vlakem bez krabice, jen zabalenou v tvrdém papíru. Celníkovi jsem řekl zaťukav na sklo, že je to váza a clo jsem neplatil. Doma jsem si postavil stojanový skříňový televizor s touto obrazovkou, neboť u nás nebyla tehdy ještě k dostání.“.

Při vývoji televizoru Ametyst, který se měl kvalitou vyrovnat západním výrobkům, získal Ing. Vít svůj první patent.

televizor Tesla 4106A Ametyst

V roce 1960 končila výroba i vývoj v Tesle Strašnice a Ing. Vít přešel do vývojového oddělení servisního podniku Kovoslužba, kde pak pracoval 28 let až do odchodu do důchodu v 67 letech roku 1988. Zde nepracoval jako konstruktér, ale přednášel a zkoušel televizní opraváře nebo cestoval k zahraničním výrobcům pro zajištění náhradních dílů, školení a tvorbu technické dokumentace. Do určité míry se věnoval i výzkumným úkolům převážně podle potřeb servisu (úpravy dovážených televizorů, náhrady součástek apod.).

Ze specializovaného vývojáře synchronizačních a rozkladových obvodů se stal časem znalcem televizních technologií. Jak narůstala technická náročnost televizní techniky (např. příchod barevného vysílání), rostla poptávka po kvalitní české literatuře. První knihy zpracoval pro Státní nakladatelství technické literatury (SNTL). Následovaly další knihy, příručky a množství článků pro časopisy. Jak sám při odchodu do penze zmínil: „…spisování knih nahradilo ztracené místo u výzkumnického a vývojářského stolu…“.

kniha Televizní technika, Vladimír Vít

Ze všech jeho knih bych já osobně vyzdvihl „bibli“, kterou napsal s kolektivem autorů. Kniha Televizní technika (přes 900 stran) je sice z roku 1979, ale pokud vás tento obor zajímá, začněte s ní. V novějších knihách jiných autorů se z ní prakticky jen opisuje.  Jednu knihu v pěkném stavu mohu prodat za 100 Kč + poštovné. Napište mi na info@elektroraj.cz.

Fotografie televizorů se svolením oldradio.cz.

Podklady pro tento článek laskavě poskytl Ing. Zbyněk Vít.

Štítky:
Komentáře
  1. Radek Kohoutek

Leave a Reply