Soubor elektronických stavebnic pro I. ročník polytechnické výchovy mládeže

Dnes zde představím další československé elektronické stavebnice z 80. let, které nebyly určeny pro běžný prodej, ale pro školy a zájmové kroužky. Jedná se o soubor tří stavebnic Z1 až Z3, dodávaných Teslou Eltos v kartonové krabici.
Soubor elektronických stavebnic - štítek

Jelikož se při stavbě stavebnic předpokládalo odborné vedení dětí, je přiložený návod minimalistický. Pro každou stavebnici obsahuje vlastně jen schéma zapojení a obrázek rozmístění součástek na desce plošného spoje.

Návod pro soubor elektronických stavebnic

Výběr zapojení mi přijde rozumný i z dnešního pohledu. Na první stavebnici se dítě seznámí s pájením a vytvoří jednoduchou zkoušečku napětí.

Elektronická stavebnice Z1Překvapivě je součástí balení i krabička.

Elektronická stavebnice Z1

Z teoretických základů se zde nabízí vysvětlení Ohmova zákona.

Stavebnice Z2 je stabilizovaný zdroj ss napětí 5 V. Ten využije každý, kde se chce věnovat elektronice.

Elektronická stavebnice Z2

Celý zdroj včetně zvonkového transformátoru se opět umístí do krabičky, což je v tomto případě ale nutnost, neboť zařízení se připojuje do elektrické sítě.

Elektronická stavebnice Z2

Z teorie je toho zde na vysvětlování dost a proto bych tuto stavebnici nechal spíše jako poslední a dříve stavěl stavebnici Z3.

Elektronická stavebnice Z3

Z3 je stavebnice blikače (astabilní klopný obvod – multivibrátor). Pro začátečníky je motivující, když vidí brzy výsledek své práce, a proto se blikače asi neomrzí. Navíc se zde nabízí vysvětlení funkce kondenzátorů a tranzistorů.

Leave a Reply