První tranzistorový přijímač

1. listopadu 1954 se začalo v USA prodávat první tranzistorové rádio na světě.

S nápadem vyrábět přijímač s tranzistory a navíc v kapesní velikosti přišla společnost Texas Instruments (TI), která 18. října 1954 oznámila, že se podílí na výrobě tohoto přijímače.

TI nejdříve navrhla prototyp rádia, které ale nebylo vhodné pro sériovou výrobu a proto hledala zkušeného partnera. Našla jej v dnes již neexistující společnosti Regency Division Industrial Engineering Associates (I.D.E.A.), kde inženýr Richard Koch navrhl a později patentoval přijímač Regency TR-1. Celý proces vzniku byl velmi zajímavý a proto doporučuji přečíst si přepis rozhovoru s Richardem Kochem pro IEEE History Center. TI dodala pro výrobu 4 germaniové tranzistory a výstupní transformátor.

rádio Regency TR-1

Přijímač byl oproti elektronkovým revoluční – lehký (cca 220 g) a s malými rozměry (cca 13 x 7 x 3 cm) navržený tak, aby se vešel do kapsy košile. K provozu stačila 9 V baterie. Přijímač byl také odolnější vůči nárazům a měl kvalitní zvuk.

Přestože tehdejší cena 49,95 dolarů byla poměrně vysoká, přijímačů se prodalo za rok téměř sto tisíc. Společnosti TI se tak povedl hlavní záměr, jímž byla propagace využívání tranzistorů v elektronických zařízeních.

Základní informace najdete i na české Wikipedii, ale mnoho dalších informací o tomto rádiu najdete zde, včetně například servisního manuálu.

Nemáte teď chuť postavit si nějaké rádio ze stavebnice?

Leave a Reply