Stavebnice osciloskopu JYE TECH DSO 068

Podle článku „Osciloskop a spektrální analyzátor zdarma“ jste si mohli na svém PC vyzkoušet moderní přístroje, ale přeci jen s velmi omezenými možnostmi, danými zejména tím, že využíváte zvukovou kartu PC a ta má frekvenční rozsah cca 20 Hz až 20 kHz.

Což takhle postavit si skutečný přístroj?

Stavebnice osciloskopu (s funkcí spektrálního analyzátoru) DSO 068 od společnosti JYE Tech mne nejprve zaujala tím, že je dodávána včetně profesionálně vypadajícího krytu a přístroj tak lze skutečně běžně pohodlně používat.

stavebnice osciloskopu

 

Další plus je vestavěný LCD displej, takže není třeba pro zobrazování využívat PC. Díky vestavěnému USB rozhraní a software JyeLab ale může pracovat jako USB osciloskop, případně i jako data logger.

USB konektor slouží také k napájení přístroje nebo k nabíjení baterie. Ta není od výrobce standardně se stavebnicí dodávána, ale lze ji přiobjednat nebo použít jinou s napětím 2 V až 5 V.  (Hobbyborg.sk baterii v době psaní článku ke stavebnici přidává).

Součástí balení je kromě samotné stavebnice a návodů také sonda do 20 MHz s děličem 1:1 a 10:1 a USB kabel.

Parametry

Model 068 vychází z předchozího modelu 062, ale v řadě parametrů jej převyšuje. Zakladní parametry jsou:

  • jednokanálový,
  • šířka pásma 3 MHz,
  • vzorkovací frekvence v reálném čase 2 MS/s,
  • vzorkovací frekvence v ekvivalentním čase 20 MS/s,
  • maximální vstupní napětí 50 V,
  • vstupní citlivost 10 mV/dílek až 5 V/dílek,
  • paměť 1024 vzorků,
  • LCD displej 2″ se 128 x 64 body,
  • rozměry 140 x 70 x 30 mm
  • hmotnost 120 g.

Pozn.: Jednotka S je od slova Sample a znamená vzorek.

Přístroj umožňuje i spektrální analýzu (FFT) a má vestavěný generátor signálu. Také lze odeslat do PC snímek obrazovky nebo průběh signálu. Průběhy jsou ukládány ve formátu CSV a proto je můžeme například v Excelu dále zpracovávat.

zpracování průběhu signálu v PC

Obtížnost stavebnice

Nejde o stavebnici vyloženě pro děti, ale  „mládež“ cca od 13 let se základní znalostí angličtiny a elektroniky si s ní myslím poradí. Návody k použití přístroje i k sestavení stavebnice jsou v angličtině, ale jsou doplněny mnoha obrázky.

Netřeba mít ani přílišný strach z pájení součástek neboť integrované obvody a některé další součástky jsou již na deskách osazeny. Úplnému začátečníku v pájení bych ji ale nedoporučoval.

stavebnice osciloskopu

Pokud se příliš neorientujete v pojmech jako je vzorkování, časová základna, FFT či obecně v osciloskopech, doporučuji vám přečíst si článek Jak vybrat osciloskop.

Na webu výrobce můžete také stáhnout ovladač, zdrojové kódy a dozvíte se jak zkalibrovat sondu, nahrát nový firmware a další informace.

Velmi výhodně lze stavebnici koupit např. zde.

Leave a Reply