Edison si hraje s Legem

Kdo z nás by nechtěl být Edisonem nebo ho mít doma či alespoň ve firmě 🙂

Edison, kterého vám dnes představím, je k mání. Jde o výrobek australské firmy Microbric, která dodává roboty pro školní výuku.

Robot Edison

Má rád Lego

Robot je kompatibilní s Legem. Díly Lega k němu připojíte ze všech stran (také kola Edisona lze nahradit jinými z Lega), takže možnosti při stavbě modelů jsou veliké. Před časem jsem napsal článek Jak elektrifikovat Lego, ale tento robot posouvá hraní s Legem ještě dál. Příkladem může být použití dvou robotů Edison a Lego stavebnice pásového nakladače, z kterých lze postavit podle podrobných slovenských návodů bagr, tiskárnu nebo hokejistu.

Edisonova tiskárna

Programování

Pro snadné a poutavé začátky je robot dodáván s několika předpřipravenými programy, které se aktivují přejetím robota přes čárový kód. Vše podrobně v návodu Ty to řídíš. Až budete mít chuť pustit se do vlastních programů, začněte s návodem Ty jsi programátor.

K programování Edisona lze použít zdarma grafické programovací prostředí EdWare, které je velmi snadné a spustíte je snad na všem (Windows, Mac, Linux, iOS (iPad), Android, Chrome, Raspberry Pi) i online ve slovenštině.

EdWare

Toto prostředí ocení zejména začátečníci a děti. Zkušenější uživatelé mohou robota programovat online v jazyce Python, který se používá nejen pro výuku, ale i v praxi. Prostředí EdPy začátky s Pythonem usnadní.

Ideální do party

Už od začátků byl Edison koncipován jako vzdělávací pomůcka pro školy a zájmové kroužky, což podporují dva hlavní argumenty. Prvním je, že vedle obvyklých návodů jsou k dispozici také výukové materiály (i ve slovenštině). Jednotlivé lekce výukových materiálů jsou navrženy tak, aby se daly zvládnout cca během 90 minut (školní dvouhodinovka nebo jedna návštěva kroužku). Druhým argumentem je cenová politika firmy, kdy poskytuje slevy již od dvou kusů.

Nyní lze robota Edison koupit i v ČR.

Leave a Reply