Flowgorithm – programy graficky a snadno

Na webu lze najít spousty článků a diskuzí o tom, v jakém programovacím jazyce začít programovat či v jakém vyučovat základy programování resp. algoritmizace. Často jde o nesmiřitelné názory a diskutující obvykle hájí svůj oblíbený jazyk. Těžko lze najít cestu, která by vyhovovala všem – záleží na věkové skupině, cílech výuky a dalších faktorech. Navíc k dobrým výsledkům lze mnohdy dojít různými cestami.

Flowgorithm

Rád bych vás v tomto článku upozornil na nový grafický programovací jazyk Flowgorithm, v kterém lze snadno psát jednoduché programy. Jazyk byl zveřejněn v roce 2014 a vytvořil jej univerzitní profesor Devin Cook v C#.

Zatímco v běžných programovacích jazycích píšete program v textovém editoru, ve Flowgorithmu jej vytváříte z grafických objektů, představujících jednotlivé akce. Můžete se tak více soustředit na samotné řešení problému než se zabývat vlastnostmi konkrétního jazyka. Stačí jen nahlédnou, jak se v některých jazycích pro začátečníka složitě píše klasický první program „Hello World„. Ve Flowgorithmu je to jednoduché:

Hello World ve Flowgorithm

Výsledný program ve Flowgorithmu vypadá jako vývojový diagram, na což ostatně odkazuje již sám název programu, který vznikl spojením slov Flowchart (vývojový diagram) a Algorithm (algoritmus).

Program lze spustit přímo ve Flowgorithmu nebo pokud se zajímáte o některý vyšší jazyk, můžete program zkonvertovat do něho. Aktuálně Flowgorithm podporuje C#, C++, Delphi/Pascal, Java, JavaScript, Lua, Python, Ruby, Visual Basic .NET a VBA.

Zkuste ho

Flowgorithm je zdarma. Aktuálně je k dispozici pouze pro Windows a 30.3.2016 byla vydána nová verze 1.12. Na stránce si můžete stáhnout i několik příkladů programů.

Ovládání aplikace je jednoduché a k dispozici máte na webu dokumentaci včetně mini tutoriálu.

Flowgorithm

Podrobnější a aktuální informace najdete na webu aplikace.

Leave a Reply