Tip na dárek – roboti do 2 tisíc

Pokud hledáte hračku či stavebnici, která by kromě zábavy mohla poskytnout i něco navíc, může být vhodná stavebnice robota. Seznámí s mechanikou, elektronikou i programováním.

Na našem trhu je poměrně dost kvalitních robotických stavebnic, ale vejít se do ceny 2 tisíce korun není tak snadné. V prodejnách sice najdete různé levné roboty, ale jde o jednoduché hračky, které mohou pouze na chvíli pobavit.

Co lze tedy pořídit

Albi robot

Tato stavebnice od italské firmy Clementoni je vhodná pro menší děti. Výrobce ji doporučuje od 8 let. Stavebnice je kvalitně provedena a návod je velmi podrobný a přístupný. Ve zkratce se v něm dozvíte i základní informace z robotiky a elektroniky.

Albi Robot

 

Stavebnice se skládá z mechanických dílů, desky s elektronikou, elektromotorků a příslušenství (magnet, LED diody). Pro vložení 4 kusů AAA („mikrotužkových“) baterií (nejsou součástí balení) budete potřebovat šroubovák.

Jelikož je stavebnice určena pro menší děti, je zde „programování“ robota omezeno na zadání posloupnosti pokynů pomocí tlačítek (pohyb vpřed a vzad, otočení vlevo a vpravo). Robot si zapamatuje 50 instrukcí.

V robotických pažích lze převézt drobný předmět nebo do nich uchopit fixu a malovat podle programu cesty obrázek. Díky magnetu v paži může robot sebrat např. kancelářskou svorku.

Cena je cca 700 Kč.

Následující dva roboti jsou od holandské firmy Arexx, která při vývoji některých produktů spolupracuje s německým institutem pro letectví a kosmonautiku.

ASURO ARX-3 USB

Tato stavebnice je vhodná pro děti cca od 14 let a předpokládá, že máte k dispozici páječku a základní dílenské nářadí jako je např. kladivo, pilka, kleště apod. (viz návod). Vzhledem k tomu, že na desku plošných spojů se pájí kromě klasických součástek také drobné součástky pro povrchovou montáž, je vhodná určitá zkušenost s pájením, přestože v návodu jsou i pokyny pro úplné začátečníky.

ASURO ARX-3 USB

Robot je vybaven mikropočítačem ATmega8, dvěma nezávisle ovládanými motory, optickou jednotkou pro sledování dráhy pohybu, šesti tlačítky pro detekci kolize, dvěma odometrickými senzory (sledování čáry) a sadou pro infračervenou komunikaci, která umožňuje programování a dálkové ovládání přes PC. Napájení je řešeno 4 kusy AAA („mikrotužkových“) baterií.

Potřebný software je přiložen na CD. K programování robota je použit jazyk C. Základy tohoto programovacího jazyka jsou vysvětleny v návodu.

Pozor – tato stavebnice dříve používala ke komunikaci s PC starší rozhraní RS-232 (které již asi vaše PC nemá). Dnes se běžně dodává s rozhraním USB, ale raději si toto před koupí u konkrétního prodejce ověřte.

Cena je cca 1600 Kč.

Arexx AAR-04

Tento robot je určen pro děti cca od 12 let, prodává se sestavený a je nástupcem výše uvedeného modelu ASURO, takže pokud nepožadujete stavebnici, kupte si tento novější typ.

Elektronika využívá oblíbené mikropočítačové platformy Arduino. Návod se věnuje jak obecně mikropočítačové technice, tak platformě Arduino, hardware robota i jeho programování.

Robot Arexx AAR-04

Robot je poháněn dvěma motorky a může reagovat na zvuk, světlo, barvu a sledovat čáru. Napájen může být ze 4 kusů AAA („mikrotužkových“) baterií nebo USB kabelem z PC. Pokročilý uživatel může robota doplnit rozšiřujícími moduly.

Robot je dodáván s USB kabelem a CD diskem s potřebným software (nejnovější verzi lze stáhnout z webu Arduino.cc). Návod vás seznámí s vývojovým prostředím, ve kterém budete psát své programy pro robota. Jazyk pro programování robota (Arduina) vychází z jazyka C a je jednoduchý. Díky obrovské popularitě této platformy existuje pro ni mnoho programů a knihoven funkcí.

Cena je cca 1600 Kč.

Leave a Reply