Kupujeme fotoaparát

Fotoaparáty můžeme rozdělit podle záznamového média na klasické kinofilmové a na digitální, které ukládají snímky na paměťovou kartu nebo do své vnitřní paměti. Další způsob dělení fotoaparátů je na zrcadlovky a kompakty. Z laického pohledu je zrcadlovka větší fotoaparát, u kterého můžeme vyměňovat podle potřeby objektivy, zatímco kompakt, jak název napovídá, je fotoaparát bez této možnosti a obvykle menších rozměrů.

Jaké rozlišení?

Rozlišení fotoaparátu, tedy jeho snímacího čipu, se udává v milionech bodů – v megapixelech (MP). Čím vyšší rozlišení, tím větší detaily je schopen fotoaparát zachytit. Není však třeba se slepě hnát pouze za tímto parametrem, neboť kvalitu výsledných snímků určují i další vlastnosti – například kvalita objektivu. Pokud budeme tisknout fotografie do velikosti 10x15cm, naprosto nám vyhoví již rozlišení 5MP.

Jaký objektiv?

Některé fotoaparáty se vyrábějí s objektivem s pevnou ohniskovou vzdáleností (tj. nemůžete přibližovat, takže musíte sami přijít do správné vzdálenosti), ale nemusí to být vždy na škodu. „Pamětníci“ si jistě vzpomenou na legendární a dodnes vyráběný kinofilmový Olympus „Mju“. Objektiv s pevnou ohniskovou vzdáleností Vám totiž „nesežere“ tolik světla a to se odrazí v kvalitě snímků. Jestliže jste však nuceni fotit z určitého místa (závody, ZOO,…), bude se Vám objektiv s proměnnou ohniskovou vzdáleností (zoom) hodit.

Jaký zoom?

U fotoaparátů se udává digitální a optický zoom. Digitální zoom zvětšuje obraz elektronicky na úkor jeho kvality a proto jeho hodnota není obvykle důležitá. Optický zoom je dán rozsahem ohniskových vzdáleností objektivu (tj. schopností přibližovat – např. trojnásobný v rozsahu 35-105 mm). Čím menší je spodní hodnota, tím širší prostor jste schopni vyfotit. Čím vyšší horní hodnota, tím více si fotografovaný předmět přiblížíte. Z těchto důvodů jsou také oblíbené fotoaparáty s tzv. superzoomy s rozsahem např. 35-420 mm. Vždy je ale něco za něco – u velkých rozsahů stoupá cena nebo klesá kvalita. Pro focení rodinných příležitostí bych tedy doporučil model s co nejnižší spodní hodnotou, tedy alespoň 32 mm. Naopak např. při závodech aut bude důležitá horní hodnota a doporučuji nejméně 200 mm.

Jaké režimy expozice?

Expozice je součin intenzity osvětlení (dáno clonou) a doby osvitu (čas). Snad všechny fotoaparáty používají tzv. scénické režimy. To znamená, že si vyberete například režim krajina či sport a fotoaparát sám nastaví vhodné podmínky. Dražší přístroje, určené pokročilejším fotografům, umožňují přímo volit clonu, čas nebo obojí.

Jak velkou paměťovou kartu?

Velikost karty je třeba volit podle rozlišení fotoaparátu a podle toho kolik snímků chceme udělat bez jejich stahování do počítače. Karta by Vám měla například stačit na celou dovolenou. Vzhledem k nízkým cenám karet doporučuji kupovat s kapacitou minimálně 1 GB.

Na velikosti nezáleží?

Rozměry fotoaparátu jsou také důležité. Zvažte si, zda chcete mít fotoaparát stále s sebou nebo jej budete nosit jen když se rozhodnete jít fotografovat. Například celý den na sjezdovce Vám asi vyhoví nejlépe tenký model v náprsní kapse.

Co ještě potřebuji?

O paměťové kartě píši výše. Pokud není v balení nabíječka a akumulátory, přikupte je, neboť stále kupovat baterie se brzy prodraží. Zvlášť v zimě (akumulátor se v chladu rychleji vybíjí) oceníte náhradní akumulátory. Kabely pro připojení k počítači a televizoru bývají součástí balení. Autoadaptér, který Vám umožní nabíjet v autě, se také hodí. A samozřejmě pouzdro či brašnu. Tímto jsme vyjmenovali to nejnutnější příslušenství, ale samozřejmě je řada věcí, které Vám mohou při fotografování nebo při úpravách fotografií pomoci – filtry a čistící prostředky na objektiv, software na úpravy fotek, databanky na jejich ukládání a prezentaci a samozřejmě tiskárny.

Kdy si koupit zrcadlovku místo kompaktu?

Pokud je pro Vás důležitá vysoká kvalita obrazu, možnost pracovat s objektivy s různou ohniskovou vzdáleností a minimální omezení vlastní tvořivosti. Naopak se musíte smířit s většími rozměry i hmotností a vyšší cenou. Navíc stejně dojdete časem k tomu, že vedle zrcadlovky na kreativní fotografování budete potřebovat i kompakt pro výlety na kole apod.

Co je crop factor?

Jde o koeficient přepočtu ohniskové vzdálenosti. Objektiv o určitém ohnisku vykreslí plně obraz na kinofilmovém políčku. Jelikož většina zrcadlovek nepoužívá snímací čip o velikosti klasického kinofilmového políčka, ale menší, obraz vykreslený na čipu je jen menším výřezem a jeví se jako bychom použili na kinofilmové zrcadlovce objektiv s větším ohniskem.

Podle velikosti snímacího čipu zrcadlovky přepočteme ohnisko objektivu tímto koeficientem:
36 x 24 mm: 1x (není třeba přepočítávat)
23,6 x 15,8 mm: 1,5x
22,5 x 15 mm: 1,6x
17,3 x 13 mm: 2x
Příklad: Pokud jste na kinofilmové zrcadlovce používali na sport objektiv s ohniskem 300 mm, na digitální zrcadlovce s čipem o rozměrech 23,6 x 15,8 mm dosáhnete stejného zobrazení s objektivem 200 mm.

Jaké objektivy

V současné době se vyrábějí kromě objektivů pro čipy velikosti kinofilmu (tzv. full-Frame) i objektivy přímo určené pro menší čipy digitálních zrcadlovek. Nelze je však použít u zrcadlovek se snímačem velikosti kinofilmu, protože obraz by tuto velikost čipu nepokryl nebo by byl velmi zkreslený. Výrobci odlišují objektivy pro menší čipy. Např. Nikon DX a Canon EF-S. Výhodou těchto objektivů jsou menší rozměry a hmotnost.

Nejlepší aktuální ceny fotoaparátů.

Štítky:

Leave a Reply