Makey Makey – je libo banánový ovladač ?

Když se před dvěma lety objevilo Makey Makey, pro někoho to byla úplná blbost, pro jiného skvělá zábava nebo zajímavá možnost, jak vzbudit v menších dětech zájem o elektroniku.

Co je Makey Makey

Make + Key = MaKey MaKey! Je to malé zařízení, pomocí něhož uděláte touchpad nebo klávesnici téměř z čehokoli, co alespoň trochu vede elektrický proud. Jedno video je asi víc než tisíc slov.

Jestli vás zajímá, co je uvnitř, tak asi nepřekvapí, že základem je Arduino Leonardo.

Na přední straně destičky je 6 vstupů (vlevo, vpravo, nahoru, dolů, levé tlačítko myši a mezerník), ke kterým můžete snadno přichytit krokosvorky nebo připájet drátky. Na zadní straně jsou konektory s 12 vstupy (6 pro klávesnici a 6 pro pohyb myši). Pokud byste chtěli využít jiné klávesy nebo změnit fungování Makey Makey, můžete je přeprogramovat pomocí Arduino IDE. Maximálně tedy můžete využívat 18 kláves, přičemž až 6 současně. Lze ale také zapojit současně několik Makey Makey (vyzkoušeny tři).

Makey Makey

Za ty dva roky, co se Makey Makey prodává, vznikla celá řada projektů, které vás mohou inspirovat. Nebo můžete začít s experimenty podle některého z podrobných návodů.

Začít je jednoduché

  1. Připojit Makey Makey USB kabelem k počítači.
  2. Pokud se na obrazovce počítače objeví okno s dotazem, zda chcete instalovat ovladač, tak je zavřete.
  3. Jeden konec kablíku připojte na „zem“ destičky (dole na přední straně).
  4. Druhý konec kablíku držte nebo jej připojte k sobě (např. lepící páskou).
  5. Další kablík připojte jedním koncem k mezerníku (Space) a druhého konce se dotkněte. Musí se rozsvítit zelená LED dioda na destičce. Pokud byste měli na obrazovce připojeného počítače nějaký text, uvidíte pohyb kurzoru (vkládáte mezeru).
  6. Nyní připojte ke zbývajícím vstupům na přední straně další kablíky a „klávesy“. Na obrázku níže jsou klávesami banány.

Makey Makey "klávesy"

 

Makey Makey vám bude fungovat s jakýmkoli programem, který komunikuje s klávesnicí nebo myší. Zkuste třeba klasickou hru.

Koupit nebo postavit

Makey Makey se prodává za 50 dolarů. Pro nákup zboží z USA můžete použít službu Shipito.

Ne každý ale chce tolik utratit nebo prostě jen má chuť si postavit sám vlastní. Podrobný třídílný návod, jak si postavit alternativu k Makey Makey najdete na těchto holandských stránkách (anglicky). Autor nabízí i prodej kompletní stavebnice nové verze za 20 Euro.

Závěrem bych poznamenal, že Makey Makey nemusí být opravdu jen hračka i když tak na první pohled působí. Na internetu byste našli možnosti jeho využití například pro lidi s tělesným postižením, kterým může usnadnit či zpříjemnit život za pár korun.

 

Leave a Reply