Kano – stavebnice počítače

O stavebnicích počítačů jsem již psal. Šlo o modely Briel Computers, což jsou přibližné repliky počítačů ze sedmdesátých a osmdesátých let. Nyní vám chci ale představit zcela jinou koncepci ani ne půl roku prodávané stavebnice Kano.

Britský tým přišel s myšlenkou, aby stavba počítače byla tak jednoduchá jako skládat Lego. Věří, že větší motivaci pronikat do tajů počítačů a programování budou mít ti, kteří si sami postaví hezký kompletní počítač než ti, co se setkají jen s vývojovými kity typu Arduino apod.

Jak to funguje

Srdcem je počítač Raspberry Pi Model B s procesorem Broadcom BCM2835, pracujícím na frekvenci 700 MHz, pamětí RAM 512 MB, dvěma USB porty, kompozitním a HDMI video výstupy, audio výstupem, slotem na SD kartu a konektorem LAN.

Software kombinuje operační systém Kano, což je distribuce Debian Linuxu, s „herním rozhraním“. V něm lze spustit šest připravených aplikací, tzv. Kano Levels: Pong, Snake, Minecraft, Video, Music a Internet. Aplikace lze upravovat pomocí  „Kano „Blocks“, což je programovací jazyk inspirovaný Scratch a Blockly.

Stavíme počítač

Obsah stavebnice:

kanokit

  1. návody,
  2. 8GB microSD karta (+ SD adaptér) s OS Kano a šesti aplikacemi
  3. reproduktor,
  4. počítač Raspberry Pi Model B,
  5. klávesnice,
  6. části krytu,
  7. šablony pro tvorbu vlastních dílů krytu,
  8. samolepky,
  9. kabely,
  10. napájecí adaptér,
  11. WiFi modul.

K monitoru se počítač připojuje žlutým HDMI kabelem.

K internetu se připojí pomocí zeleného kabelu nebo zeleného WiFi adaptéru.

Klávesnici připojíme bezdrátově, stejně jako se běžné bezdrátové klávesnice a myši připojují k PC. Do počítače se zasune bílý bezdrátový adaptér. Klávesnice má vestavěný akumulátor a nabíjí se cca 4 hodiny přes USB konektor. Klávesnici lze připojit pomocí bluetooth také k telefonu či tabletu.

Zvuk počítač přehrává z reproduktoru, ale v případě připojení počítače k TV, lze také přepnout výstup na reproduktory televizoru.

K napájení slouží síťový adaptér a červený kabel. Je možné zvolit verzi pro evropské zásuvky.

MicroSD karta se s SD adaptérem vloží do počítače a po připojení napájení k počítači, se z ní nastartuje operační systém Kano.

Sestavení a spuštění je velmi jednoduché:

Jak dál

Kolem stavebnice se vytvořila již poměrně velká komunita – přes deset tisíc členů. Ti se sdružují na webu Kano World, kde sdílí své projekty, aplikace a tipy. Je zde i diskuzní fórum.

Cena stavebnice je aktuálně 150 dolarů a dopravné zdarma. Pro nákup zboží z USA můžete použít službu Shipito.

Leave a Reply